Wie in het najaar wel eens bloemen of planten heeft besteld weet dat de boeketten er heel anders uitzien dan in de zomerperiode. Er zijn andere soorten snijbloemen voorradig en het kleuren zijn afgestemd op het seizoen. Zo kun je prachtig boeket herfst bloemen bestellen bij de plaatselijke bloemist of kiezen voor een winterboeket met warme tinten. Wil jij meer weten of waarom bloemen en planten in de herfst en winter kunt blad verliezen? En waarom paddestoelen populair zijn in de boeketten tegenwoordig? Lees dan direct verder. Planten hebben verschillende manieren om de winter te overleven. Globaal hebben planten drie manieren om de winter door te komen.

 

  • Overwinteren door bladeren te verliezen: Een boom begint in het najaar met de voorbereiding voor de winter. Alle voedingsstoffen worden uit de bladeren gehaald en opgeslagen in de stam en in de wortels. Bladeren worden afgestoten en de plaatsen waar de bladeren zitten worden vakkundig afgesloten. De boom zet zijn stofwisseling op een laag pitje en neemt een winterslaap. Hoe doen naaldbomen dat? Die blijven groen. Naaldbomen hebben hele dunne bladeren. Deze zijn vaak voorzien van een waterdicht waslaagje. De boom haalt wat vocht uit de naalden en het suiker in de naalden werkt als een soort antivries.
  • Overwinteren door het loof te verliezen: Veel planten verliezen in het najaar het loof. Alle voedingsstoffen worden uit het loof gehaald en gaan richting de wortels. Er zijn planten die een knol vormen waarin het voedsel wordt opgeslagen om de winter door te komen. Overigens, dat reservevoedsel kunnen wij mensen ook prima gebruiken.
  • Overwinteren door af te sterven: Er zijn planten die dood gaan in de winter. Veel van deze planten zijn eenjarig. Deze planten zijn niet in staat om reservevoedsel in hun wortels op te slaan. Om te zorgen dat ze niet uitsterven worden de zaden verspreid. Deze zaden kunnen doorgaans de winter wel overleven. Veel zaden bevatten olie. Olie is reservevoedsel maar ook een soort antivries. Sommige planten kunnen gewoon niet tegen vorst, maar komen wel in onze tuinen voor. Meestal omdat ze uit warmer oorden zijn gehaald en hier zijn aangeplant. Deze planten zijn geen koude gewend en gaan in de winter dood. Mooie handel voor tuincentra.

Wat gebeurd er met die afgevallen bladeren?

Er ligt geen meter bladeren op de grond. De bladeren worden verteerd. In onderstaand filmpje is te zien dat wormen daar ook een rol in spelen. Deze beluchten en zorgen dat bacteriën, schimmels en andere organismen de bladeren beter kunnen verteren. Heel veel bloemisten en tuinders kunnen deze restproducten nog verwerken in hun producten. Afgevallen bladeren worden door bloemschikkers nog wel eens gebruikt als opvulling van hun boeketten of voor sierproducten.

Paddestoelen in de herfst
Paddenstoelen herkennen is moeilijk. Gelukkig zijn er boeken en websites volgeschreven over paddenstoelen en hun eigenschappen. Ook worden er veel excursies en lezingen verzorgd over paddenstoelen, dus wil je een expert worden dan kan dat. Er schijnen in Nederland ergens tussen de 3500 en 5000 soorten voor te komen als ik Google mag geloven. Ken je alle in nederland voorkomende soorten , dan mag je je expert noemen. Om vast een beginnetje te maken volgen hier de drie meest getwitterde paddestoelen. Deze kun je soms zelf in de bossen terugvinden maar kom je ook nog wel eens tegen in herfststukjes of winter-variaties bij de lokale bloemist.

  • De inktzwam: Er zijn ook paddenstoelen die gemakkelijk te herkennen zijn. Een mooi voorbeeld daarvan is de inktzwam. Deze paddenstoel doet zijn naam zeker eer aan. Op de onderstaande foto is goed te zien waarom deze paddestoel inktzwam heet.
  • Parasolzwam: Een hele bekende grote zwam is de parasolzwam. Voor de liefhebbers, die kun je eten. Maar er zijn giftige neefjes en nichtjes van de parasolzwam. Trouwens, het eten van parasolzwammen is flink gepropageerd in Wie overleeft Nederland
  • Vliegenzwam: De bekendste paddenstoel mag natuurlijk niet ontbreken. Wie herkent ‘m niet! De vliegenzwam begint wit en wordt daarna rood en wit. Natuurlijk mag een verwijzing naar die kabouter niet ontbreken.