Wil jij ook graag je steentje bijdragen aan een groenere wereld, maar heb je geen idee hoe je dat moet doen? Dit begint al bij het milieuvriendelijk inrichten van jouw eigen achtertuin. Wij hebben de leukste en makkelijkste tips voor jou op een rijtje gezet, zodat je het milieu een handje helpt zonder er veel bij na te denken.

Maak gebruik van duurzaam materiaal

Kies allereerst voor natuurlijke materialen in de tuin als bijvoorbeeld rotan, bamboe of hout met een keurmerk. Ook al vraagt het produceren van materialen soms veel van het milieu, als het een lange tijd meegaat kan het nog duurzaam zijn. In plaats van een schutting kun je kiezen voor een natuurlijke haag en in plaats van bestrating kun je een halfverharding tuin aan laten leggen. Houtsnippers, grind, split of schelpen zijn materialen die de natuur makkelijk afbreekt. Ook als je jouw tuinaccessoires goed verzorgt werk je mee aan een beter milieu. Laat vuil niet te lang zitten en zet je tuinset binnen of overdekt wanneer je ze niet gebruikt zodat deze niet kunnen beschadigen.

Bespaar water

Wist je dat in de nacht de grond vochtiger is door gebrek aan zon? Het heeft dus al niet veel nut om de plantjes in de avond water te geven. Geef alle bloemen en planten dus eens per week in de ochtend wat water. Een andere tip is om regenwater op te vangen in een regenton. Zo hoef je niet onnodig kraanwater te gebruiken om de plantjes te besproeien. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee!

Energie besparen

Als we denken aan energie besparen denken we vaak aan binnenshuis, maar nooit aan buitenshuis. Toch kun je ook energie besparen in de tuin door bijvoorbeeld te kiezen voor ledverlichting. Daarnaast is er ook nog solarverlichting voor tuinspots of tafellampen. Dit is de meest duurzame manier omdat deze lampen werken op zonne-energie. Een andere energiebesparende optie is om gebruik te maken van zonnepanelen. Dit is misschien wel even een investering, maar dit haal je er binnen een paar jaar uit met voordeel voor het milieu en jouw energiekosten.

Verduurzamen= leuk zijn

Tot slot kun je de tuin ook verduurzamen door te hergebruiken en recyclen. Je kunt tweedehands spullen opknappen en jouw eigen groente-, fruit- en tuinafval composteren. Ook kun je een eigen moestuintje creeren en zelf je eigen groenten en fruit verbouwen. Maak je eigen kweekkas en je ziet jouw eigen stekjes groeien en bloeien. Je kunt zo zelfs je eigen groentewinkeltje beginnen. Duurzaamheid kan dus ook leuk en leerzaam zijn!