Een laurierhaag is een fraaie plant, die geldt als een uitstekende manier om een erfafscheiding te maken in je tuin. Deze haag staat bekend om zijn wintergroene bladeren en snelle groei, waardoor het wel belangrijk is om hem goed te onderhouden. Daarom helpen we je graag een eindje op weg; hoe kan je het beste je laurierhaag onderhouden en waar moet je op letten?

De voordelen van een laurierhaag
Laurier is een bladvorm die het hele jaar groen is en dus ook in de winter gewoon zijn kleur behoudt. Dat maakt een laurierhaag tot een erfafscheiding die het hele jaar door fraai in de kleur staat en dus niet uitvalt, zoals andere hagen. De bessen in de laurierhaag zijn een lekkernij voor veel vogels, waardoor de haag dus ook veel bezocht wordt door verschillende dieren. Dat maakt de haag een gezellige, drukke verzamelplek voor allerlei vogels. De witte bloesem van de laurierhaag staat eveneens prachtig, waardoor het al met al een hele fijne plant is om in je tuin te hebben.

Het snoeien van een laurierhaag
Een laurierhaag groeit bijzonder snel en dus is het zaak om hem goed gesnoeid te houden. Doe je dat niet, dan ligt wildgroei op de loer en zal de haag al snel een rommelig voorkomen hebben. Je snoeit de laurierhaag in het voorjaar, als de vorst is verdwenen. Meestal kan je in maart of april wel aan de slag met de haag. Dan kan je ook de eventuele vorstschade wegknippen. In het najaar snoei je vervolgens de haag nog een keer, zodat hij klaar is voor de winter. Wees overigens niet te enthousiast met het snoeien; een gat in de heg groeit de hele winter niet meer dicht.

Het bemesten van de laurierhaag
De heg kan in de warmere maanden wel wat extra bemesting gebruiken. Deze bemesting doe je twee keer per jaar; een keer in de maanden maart of april en een keer in de maanden juni of juli. Op deze manier krijgt de haag de voeding die hij nodig heeft. Voor deze bemesting kan je speciale hagenbemesting kopen, die speciaal is bedoeld voor dit soort planten. Bouw de bemesting in het najaar wel af.

Goed onderhoud voorkomt plagen
Zoals zoveel planten, kan ook de laurierhaag flink te lijden hebben onder bepaalde plagen. Met name schildluis, bladluis en bladvlooien kunnen behoorlijke schade aanrichten in je geliefde haag. Als je de haag echter goed onderhoudt, krijgen deze beestjes weinig kans om zich te nestelen en blijft je haag vrij van ongenode gasten. Het onderhoud van je laurierhaag werkt dus aan twee kanten. Aan de ene kant houdt het je haag gezond, waardoor hij goed blijft bloeien en bijzonder lang mee kan gaan. Aan de andere kant houdt het dus ook de verschillende natuurlijke vijanden van de laurierhaag buiten de deur, wat eveneens bijdraagt aan de algehele gezondheid van je haag. Zorg er dus voor dat je meerdere keren per jaar de tijd neemt om je laurierhaag goed te onderhouden en verzorgen en hij zal jarenlang prachtig in bloei blijven en geen last hebben van die vervelende kleine beestjes.